top of page
Zoeken
  • maudvdmeer

Vitamines & mineralen

Bijgewerkt op: 4 nov. 2022


Het inzetten van voedingssupplementen wordt van steeds groter belang, aangezien er allerlei verschillende factoren zijn waarom je een tekort krijgt. Wist je dat aluminium onze grootste vijand is dat zorgt voor een tekort aan mineralen? En dat onze groente en fruit een stuk minder vitamines en mineralen bevatten dan vroeger?


Een tekort aan mineralen kan een breed scala aan klachten veroorzaken. Het lichaam laat door middel van symptomen zien aan welke mineralen het op dat moment de meeste behoefte heeft. Maar dat is in principe met alles bij je lichaam. Daarom is het ook belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam.


Het is vaak niet een tekort van slechts een mineraal of enkele. Er is altijd sprake van een disbalans in alle essentiële mineralen, waarbij de mineralen die het meest uit balans zijn vaak de aanwezige klachten veroorzaken.


Functie van mineralen

- Essentieel voor het aanmaken van aminozuren

- Essentieel voor de aanmaak van vitamines

- Hormonen, vetstofwisseling, enzymen, aminozuren en eiwitten.


Wanneer we supplementen zoals mineralen innemen, is het altijd maar de vraag of het goed in het lichaam opgenomen wordt.


Inname = niet gelijk opname


Vaak wordt maar een deel opgenomen of het gaat stapelen in het lichaam. Stapelingen zijn mineralen die wel in het lichaam aanwezig zijn, maar die niet door het lichaam konden worden opgenomen en op de verkeerde plekken gaan zitten.


Eerst dient je celopname optimaal te zijn en dit bereik je door middel van een hoogwaardig omega-3 supplement. Dit maakt je cel doorlaatbaar zodat alle voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen goed het lichaam kunnen verlaten.


Je hebt onderliggende mineralen die de bovenliggende mineralen beïnvloeden. Met andere woorden: mineralen kunnen elkaars opname positief beïnvloeden maar ook remmen of blokkeren. De samenwerking tussen mineralen en belangrijke processen in het lichaam moet goed zijn.


Aluminium ondermijnt alle mineralen in je lichaam. Het is het meest voorkomende zware metaal waar veel mensen last van hebben. Het komt voor in deo, shampoo, vaccinatie, tandheelkunde, verpakkingen en bestrijdingsmiddelen.

Het gevaar van mineralen is dat ze veelal synthetisch geproduceerd en in hoge dosering in suppletie zijn gestopt. Koop dan ook nooit zomaar een vitamine/mineralencomplex, maar vraag altijd eerst advies.