- maudvdmeer
Gezond zwanger raken & zijn
Bijgewerkt op: 4 nov. 2022

De eerste 100 dagen zijn van groot belang voor jouw kindje. Dit start al bij het moment van een kinderwens. Wij willen kinderen de best mogelijke start geven, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Gezond zwanger raken
Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap op en dus een goede start voor moeder, kind en, niet vergeten, voor papa! Ik ga ervan uit dat iedereen wel weet dat je beter niet kunt roken en beperkt alcohol gebruiken. Ook spelen overgewicht en stress een grote rol op de vruchtbaarheid.
Eet veel groentes en fruit, maar vergeet ook eiwitten en juist de gezonde vetten niet. Drink voldoende water en beweeg minimaal 30 min. en zorg voor een vast slaappatroon. Naast gezonde voeding en leefstijlaanpassingen kunnen aanvullingen van bepaalde voedingsstoffen een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid. Er kunnen echter natuurlijk ook zaken spelen als onregelmatige cyclus, verklevingen of blokkades in de eileider of hormonale disbalans.
"Voor jezelf zorgen is nu extra belangrijk "
Foliumzuur
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom bij een kinderwens met de inname van foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals spina bifida (open ruggetje) en een hazenlipje. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger: begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
Vitamine D3
Vitamine D3 is een van de belangrijkste vitaminen en wordt in de huid aangemaakt onder invloed van de zon. De zon is überhaupt slechts 5 maanden per jaar fel genoeg om goed in de huid te worden opgenomen. Daardoor is suppletie eerder een noodzaak, vooral de maanden vanaf september tot mei.
Vitamine D3 zorgt ook voor de opname van calcium uit voeding en is dus van belang bij de opbouw en instandhouding van het skelet van zowel de moeder als kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan Vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.
Omega 3 vetzuren
De in Omega 3 vetzuren aanwezige DHA is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er via voeding niet voldoende DHA wordt geleverd, dan snoept het kind dit af van de moeder. Dit zorgt niet alleen voor een tekort bij de moeder, maar ook op den duur bij het kind. Dit kan voor de bevalling leiden tot de bekende zwangerschapsdementie en na de bevalling tot een postnatale depressie.
EPA uit omega 3 vetzuren heeft een gunstige invloed op het verminderen van een te hoge bloeddruk. Visolie bevat zowel EPA als DHA-vetzuren. Kies voor een supplement dat een grotere hoeveelheid DHA heeft dan EPA. Gebruik je liever een algen olie: let dan op dat deze ook beiden bevat.
Wil je na de bevalling borstvoeding geven: omega-3 is een belangrijke component van jouw moedermelk en zorg dat je je eigen voorraad op peil houdt. Geef je de fles: zoek dan een melkpoeder dat DHA bevat (tegenwoordig geldt dat voor de meeste merken).
Tot hun 2e levensjaar nemen baby’s significante hoeveelheden DHA op om hersenen en ogen op te bouwen.
Magnesium
Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen, rusteloze benen en harde buiken minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Zowel tijdens de zwangerschap als de periode dat je borstvoeding geeft, hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan magnesium.
Advies