top of page
Zoeken
  • maudvdmeer

Herstel je vetzuurbalans

Bijgewerkt op: 4 nov. 2022In de afgelopen paar jaar heeft een indrukwekkend aantal wetenschappelijke studies de positieve invloed van omega-3 op onze gezondheid bevestigd. Ruim 30 jaar geleden waren er al onderzoeken naar de effecten van omega-3.


World Health Organization (WHO) citeert “Health is more than not being sick”

De basis voor een gezond lichaam begint met voeding. De meeste klachten worden veroorzaakt door voeding en dan met name niet de juiste voeding.


Ons lichaam bestaat uit duizenden cellen. En de twee belangrijkste voedingsstoffen waar cellen uit opgebouwd worden, zijn omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-3 bevat actieve vormen DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Dit zijn de bouwstoffen voor ogen, hersenen en de celwanden die zorgen voor een goed immuunsysteem en het afronden van ontstekingen.


Deze omegavetzuren zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken en dat je deze omegavetzuren binnen moet krijgen via voeding. En heel belangrijk: in een juiste verhouding.


Tegenwoordig zit er in ons eten een overschot aan omega-6 vetzuren en een groot tekort aan omega-3 vetzuren. Hierdoor functioneren jouw cellen niet meer optimaal. Zo zit er een verschil tussen de aanbevolen waarde en een optimale waarde.

Omega-6 komt voor in plantaardige oliën (zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie of zaadoliën), maar al deze oliën zijn geoxideerd. Daarnaast worden veel dieren ook gevoerd met dit soort producten waardoor er meer omega-6 in vlees of vis komt. Veel voedingsmiddelen worden gemaakt met plantaardige oliën (zonnebloemolie, want goedkoop) maar zitten dus bomvol met omega-6.


Begrijp mij niet verkeerd, want je hebt ze allebei nodig. Omega-6 zorgt voor een ontsteking wat alleen maar gunstig is. Denk hierbij aan hard trainen, de acute ontsteking (spierschade) of een wondje dat moet genezen. Juist omega-3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat je de ontsteking kan afronden (sneller herstelt of geneest).


Omega-3 vetzuren zijn aanwezig in lijnzaad, hennep, walnoten, koolzaad, tarwekiem en sojaolie. Echter is de omzetting van Alfa-linoleenzuur in EPA en vooral DHA in je lichaam beperkt.


“Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt

geen voelbare symptomen, maar verhoogt wel

het risico op verschillende aandoeningen. “


Blijf vooral ook producten eten die rijk zijn aan omega-3 en 6.

⁃ Vette vis als in makreel, sardines, haring, ansjovis, forel en wilde zalm.

⁃ Avocado

⁃ Noten & zaden

⁃ Olijven en olijfolie extra vierge

⁃ Lijnzaad


Waar kan Omega -3 mee ondersteunen?

- Dementie, Alzheimer, geheugen, focus, burn-out, depressie

- Meer energie, betere sportprestaties, hogere vetverbranding

- Ontstekingen, artritis

- Acne, rosacea, droge huid, eczeem

- Hart, bloedvaten, bloeddruk

- Zwanger worden/zijn, postnatale depressie, zwangerschapsdementie

- Baby’s/kinderen: ontwikkeling brein, zicht, ADHD, immuunsysteem


Uit de bloedonderzoeken blijkt dat bijna iedereen een tekort heeft aan omega-3. Dit was voor mij een grote eyeopener, want ik eet heel gezond. Met 2/3 keer per week (vette) vis op het menu had ik ook een tekort.


Het is wel erg belangrijk welke visolie je kiest. Want er zit namelijk veel verschil in. Een goede visolie is zuiver, vloeibaar en rijk aan EPA en DHA. Meer DHA dan EPA. Veel omega-3 capsules zijn voor een groot deel geoxideerd en ranzig (opboeren). Ik slikte dat namelijk zelf eerst ook, want ik wist niet beter. Ook belangrijk dat het duurzaam is, want wat we willen er allebei voordeel mee hebben.


Een plantaardig dieet bevat een kleine hoeveelheid gezonde omega-3 vetzuren met lange ketens (EPA en DHA). Gelukkig heb je tegenwoordig ook goede vegan varianten uit microalgen, mocht je geen vis willen eten.


Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op!


Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op!


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page