- maudvdmeer
Herstel je vetzuurbalans
Bijgewerkt op: 4 nov. 2022

In de afgelopen paar jaar heeft een indrukwekkend aantal wetenschappelijke studies de positieve invloed van omega-3 op onze gezondheid bevestigd. Ruim 30 jaar geleden waren er al onderzoeken naar de effecten van omega-3.
World Health Organization (WHO) citeert “Health is more than not being sick”
De basis voor een gezond lichaam begint met voeding. De meeste klachten worden veroorzaakt door voeding en dan met name niet de juiste voeding.
Ons lichaam bestaat uit duizenden cellen. En de twee belangrijkste voedingsstoffen waar cellen uit opgebouwd worden, zijn omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-3 bevat actieve vormen DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Dit zijn de bouwstoffen voor ogen, hersenen en de celwanden die zorgen voor een goed immuunsysteem en het afronden van ontstekingen.
Deze omegavetzuren zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken en dat je deze omegavetzuren binnen moet krijgen via voeding. En heel belangrijk: in een juiste verhouding.
Tegenwoordig zit er in ons eten een overschot aan omega-6 vetzuren en een groot tekort aan omega-3 vetzuren. Hierdoor functioneren jouw cellen niet meer optimaal. Zo zit er een verschil tussen de aanbevolen waarde en een optimale waarde.
Omega-6 komt voor in plantaardige oliën (zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie of zaadoliën), maar al deze oliën zijn geoxideerd. Daarnaast worden veel dieren ook gevoerd met dit soort producten waardoor er meer omega-6 in vlees of vis komt. Veel voedingsmiddelen worden gemaakt met plantaardige oliën (zonnebloemolie, want goedkoop) maar zitten dus bomvol met omega-6.
Begrijp mij niet verkeerd, want je hebt ze allebei nodig. Omega-6 zorgt voor een ontsteking wat alleen maar gunstig is. Denk hierbij aan hard trainen, de acute ontsteking (spierschade) of een wondje dat moet genezen. Juist omega-3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat je de ontsteking kan afronden (sneller herstelt of geneest).
Omega-3 vetzuren zijn aanwezig in lijnzaad, hennep, walnoten, koolzaad, tarwekiem en sojaolie. Echter is de omzetting van Alfa-linoleenzuur in EPA en vooral DHA in je lichaam beperkt.
“Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt
geen voelbare symptomen, maar verhoogt wel
het risico op verschillende aandoeningen. “
Blijf vooral ook producten eten die rijk zijn aan omega-3 en 6.
⁃ Vette vis als in makreel, sardines, haring, ansjovis, forel en wilde zalm.
⁃ Avocado
⁃ Noten & zaden
⁃ Olijven en olijfolie extra vierge
⁃ Lijnzaad
Waar kan Omega -3 mee ondersteunen?
- Dementie, Alzheimer, geheugen, focus, burn-out, depressie
- Meer energie, betere sportprestaties, hogere vetverbranding
- Ontstekingen, artritis
- Acne, rosacea, droge huid, eczeem