- maudvdmeer
Een gezonde salade maken doe je zo
Bijgewerkt op: 2 jul. 2021

De basis: sla
Normale sla gaat al snel vervelen, maar gelukkig zijn er genoeg sla soorten!
Veldsla heeft een wat nootachtige smaak. Ijsberg sla is vooral knapperig. Spinazie is de beste keuze, omdat spinazie veel ijzer en rijk is aan verschillende voedingsstoffen. Rucola vind ik zelf erg lekker met noten en fruit. Kies ook eens voor stevige sla zoals Romeinse sla of eikenbladsla, deze geven een knapperige structuur.
Stap 2: textuur
Welke groenten je toevoegt, is afhankelijk van wat je lekker vindt. Denk aan komkommer, broccoli, tuinkers of gekiemde groenten.
Groene groente zijn een bron van mineralen en vitaminen. Ze voegen pit en textuur toe aan je salade.
Persoonlijk zou ik ook altijd avocado toevoegen, waarom? Avocado is een gezonde bron van plantaardige vetten. Maar stop er vooral in wat jij lekker vindt. Verzamel alle restjes uit de koelkast.
Stap 3: kleur
Kleur doet eten! En daar kan kleurvariatie erg bij helpen. Denk aan wortel, paprika, rode ui, (cherry)tomaat of radijsjes.
Maar vergeet niet dat je ook fruit kunt toevoegen. Een appel, granaatappelpitjes, handje bessen of een peer (waldorf salade)
Stap 4: bite
Noten en zaden helpen je salade een extra ‘bite’ te geven. Denk aan walnoten, amandelen, paranoten, cashewnoten, zonnebloempitten of pompoenpitten. Rooster de noten of zaden even kort zonder boter of olie. Noten en zaden zijn een gezonde bron van plantaardige vetten. Daarnaast zijn ze een goede brandstof voor je lichaam.
Stap 5: smaak
Denk hierbij aan gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels, abrikozen of vijgen. Pas op dat je niet teveel toevoegt. Als je wilt afvallen raad ik je aan om deze producten met mate toe te voegen.
Ga voor verse kruiden zoals munt, basilicum of koriander en zachte kazen.
Stap 6: energie
Wil je ook volwaardige salade maken dan heb je ook een portie eiwitten nodig. Dit geeft een lange tijd een goede verzadiging.
Noten en kaas geven al aardig wat eiwitten. Wil je nog meer eiwitten denk dan meer aan kip, kalkoen of vette vis zoals makreel of zalm. Tonijn (uit blik) is een ook optie, maar mijn voorkeur gaat uit naar vette vis. Ei kan natuurlijk altijd.
Liever plantaardig denk dan aan peulvruchten. Bonen en erwten zijn rijk aan eiwitten, maar ook linzen of kikkererwten.
Stap 7: dressing
Een dressing mag, maar hoeft niet. Zoveel verschillende ingrediënten geven al behoorlijk wat smaak. Wil je het wel, kies dan voor extra vergine olijfolie, verse kruiden en een klein beetje zout. Voor een frisse smaak ga je voor kwark of yoghurt met citroen of limoensap.
Ga je voor all-in? Kies dan voor knoflook, gember, azijn, mosterd of lente ui